DOI: 10.21637/GT.2014.2.02.


Egészségtudatos táplálkozás közgazdasági értelmezése


Az egészségtudatos táplálkozással foglalkozó szakirodalomban sok-féle megközelítéssel találkozunk. Ezek általában úgynevezett egészségtudatos diéták, melyek létrejöttének legfőbb okai a „járványos” méreteket öltő civilizációs betegségek. A tanulmány rávilágít arra, hogy a modern dietetika elvei és módszerei nem a genetikailag determinált természetes táplálkozási modellekből származtathatók. Következésképpen átmenetileg segíthetnek a betegnek de nem eredményeznek végleges gyógyulást. A témával foglalkozó szakirodalomban azonban fellelhetőek olyan táplálkozási modellek, amelyek egyfelől nem idéznek elő civilizációs betegségeket, másfelől akár a gyógyító–megelőző tevékenységben is segíthetnek. A tanulmány az egészségtudatos táplálkozási modell beazonosításán túlmenően, azt elhelyezi az összhaszonelmélet rendszerében, illetve a zsír–fehérje és szénhidrát közömbösségi görbén történő helyettesíthetőségének korlátaival és káros következményeivel is foglalkozik.

KULCSSZAVAK: egészségtudatosság, táplálkozás, táplálkozási modell, összhaszon görbe, tápanyag közömbösségi görbe, tápanyag határhaszon görbe, táplálkozási kumulált relatív gyakorisági görbe


A tanulmány letöltése / Full text download